Notice: Undefined index: migrated in /home/zonneleveranci/domains/zonneleverancier.nl/private_html/wp-content/plugins/meeting-scheduler-by-vcita/vcita-utility-functions.php on line 172

Zonnepanelen worden steeds populairder. Hier geven wij u informatie over wat zonnepanelen nu precies zijn en waarom zonnepanelen succesvol zijn, met daarbij diverse voor- en nadelen.

Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen hoog in het vaandel en zonne-energie heeft een goed imago. Bovendien is het te verwachten financiële rendement, wat ligt tussen de 7% en 10%, zeer aantrekkelijk. Uit de statistieken van het CBS blijkt dat aantal zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren erg hard groeit.

Zonnepanelen informatie Grafiek hernieuwbare elektriciteit

Zonnepanelen zijn dus steeds populairder. Echter weten veel mensen en bedrijven die overwegen om over te stappen op zonne-energie niet precies wat zonnepanelen zijn.

Mocht u nu ook geen goed beeld hebben van wat een zonnepaneel nu precies is en hoe een zonnepaneel werkt, dan volgt hieronder voor u een korte en bondige uitleg.

zonne energie proces

Wat is een zonnepaneel?

De zonnepanelen zijn simpel gezegd een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Echter werkt een zonnepaneel iets complexer dan deze definitie.

Om de zonne-energie om te kunnen zetten in elektriciteit worden namelijk fotovoltaïsche cellen op het paneel geplaatst. Het belangrijkste onderdeel van deze cellen is een stuk halfgeleidend materiaal. Wanneer er zonlicht op de zonnecel valt, komt er energie in de vorm van elektronen vrij. Het zonnepaneel levert vervolgens gelijkspanning.

Wanneer het paneel aangesloten wordt op een omvormer, kan wisselspanning verkregen worden. Deze energie kan direct worden gebruikt door de aangesloten apparaten.

In de praktijk wordt meestal gebruik gemaakt van standaardpanelen met een afmeting van ongeveer 1,6 vierkante meter.

Typen zonnecellen

De cellen die op zonnepanelen geplaatst worden, zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen, waarbij onder de invloed van licht tussen deze twee lagen een elektrische stroom gaat lopen.

De manier waarop dit silicium is verwerkt bepaalt hoe zonlicht of daglicht verwerkt wordt en daarmee de kwaliteit van een zonnecel. Het is bij de aankoop van het juiste paneel daarom belangrijk om uzelf te verdiepen in het type zonnecel. Er zijn drie soorten zonnecellen:

  • Monokristallijn:   Hoogste prijs, maar het beste rendement
  • Polykristallijn:     Gunstig geprijsd en redelijk hoog rendement
  • Dunne film:          Lagere prijs, maar het minste rendement
Het meest gebruikte type zonnepaneel is op dit moment de Monokristallijn.