Notice: Undefined index: migrated in /home/zonneleveranci/domains/zonneleverancier.nl/private_html/wp-content/plugins/meeting-scheduler-by-vcita/vcita-utility-functions.php on line 172

 

Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het Nederlandse straatbeeld. Er komt veel kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. In dit artikel worden de voordelen, feiten en fabels met betrekking tot zonnepanelen besproken.

Voordelen zonnepanelen

Uw interesse in zonnepanelen is duidelijk al gewekt, maar er zijn misschien nog meer voordelen van zonnepalen dan u al weet:

 • Bijdragen aan de productie van duurzame energie.
  Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat het belangrijk is dat we op een andere manier met onze energie omgaan. Zonnepanelen zijn bij uitstek geschikt om uw bijdrage hieraan te leveren. Voor de meesten is dit dan ook de belangrijkste reden om zonnepanelen aan te schaffen.
 • De onafhankelijkheid van energieleveranciers.
  Omdat u in staat bent om uw eigen energie op te wekken, bent u niet meer afhankelijk van de energieleveranciers. Dit houdt ook in dat u niet meer afhankelijk bent van prijsfluctuaties en dus zelf de prijs voor uw energie bepaalt.

De financiële voordelen

Als u zonnepanelen wil aanschaffen, wilt u natuurlijk weten wat dat zal kosten. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. U kan altijd een vrijblijvende offerte opvragen.

 Hieronder leest u welke financiële voordelen zonnepanelen u opleveren.

 • Besparing op de energiekosten

Vanaf het moment dat de panelen zijn geïnstalleerd, bespaart u op de kosten van uw energieverbruik. Deze zullen niet geheel naar nul dalen, omdat u mogelijk in de winter meer verbruikt dan u opwekt bijvoorbeeld. Toch bespaart u gemiddeld genomen als snel € 500,- per jaar bij een installatie met 10 zonnepanelen.

 • Salderen en terugleververgoeding

In de winter voorzien de panelen dan misschien niet in uw volledige energiebehoefte, maar in de zomer wekken ze dikwijls juist weer meer op dan u verbruikt. Om de eigenaar hierin tegemoet te komen, kan het teveel aan opgewekte energie in mindering worden gebracht op de afgenomen energie. Dit noemen we saldering. De maximale hoeveelheid die mag worden gesaldeerd, is afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid energie. Na het overschrijden van deze grens ontvangt u een vergoeding per kWh, de terugleververgoeding. Meer hierover leest u hier.

 • Gunstige terugverdientijd

Zonnepanelen gaan een lange tijd mee, doorgaans minimaal 20 tot 25 jaar. Vanwege deze lange levensduur is een investering in zonnepanelen een verstandige keuze. De panelen verdienen zich gemiddeld genomen namelijk al in zo’n 6 tot 10 jaar terug. Na deze terugverdienperiode generen de panelen dus pure winst.

 • Stijging van de waarde van uw huis

Ook indien u niet 20 jaar in hetzelfde huis blijft wonen is de investering in zonnepanelen de moeite waard. Bij de verkoop van een woning is het namelijk verplicht dat er een energielabel vermeld wordt. Een positief energielabel heeft niet alleen invloed op de prijs maar ook op de snelheid waarmee een huis verkocht wordt.

Zijn er dan geen nadelen?

Dit klinkt allemaal natuurlijk erg aantrekkelijk en nu denkt u misschien, hebben zonnepanelen dan geen nadelen? Uiteraard vergt de aanschaf van zonnepanelen een flinke investering. Niet iedere particulier heeft zomaar een paar duizend euro los te besteden. Als u zonnepanelen aanschaft kunt u wel in aanmerking komen voor een subsidie. Het is vaak mogelijk om gebruik te maken van een financieringsregels en ook kunt u de BTW terugvragen. Bedenk daarnaast dat zonnepanelen een investering zijn, die zichzelf vanzelf terugverdienen. In principe betekent dit ook dat hoe sneller u begint, hoe eerder u kunt starten met het profiteren van het rendement.

waarom zonnepanelen

Feiten en fabels

Steeds meer mensen maken gebruik van zonne-energie in Nederland, maar toch gaan er fabels rond die ervoor zorgen dat men afziet van de aanschaf van zonnepanelen. Hieronder enkele fabels en bijbehorende feiten op een rijtje:

 • Zonnepanelen zijn alleen rendabel in zonnige landen
  Dit klopt niet. Ook in landen met minder zonuren,  zoals Nederland en Duitsland, zijn zonnepanelen een rendabel alternatief om elektriciteit op te wekken. Duitsland is immers niet voor niets leidend op het gebied van zonne-energie. Hoe rendabel een zonnepaneel is, hangt namelijk niet alleen af van het aantal zonuren, maar ook van de kosten van het systeem en de hoogte van de energieprijzen waarop wordt bespaard. In Nederland zijn bijvoorbeeld minder zonuren dan in zuidelijke landen, maar doordat u hier op dure energie bespaart, zijn zonnepanelen alsnog interessant. In Nederland bent u in staat om tot wel 45% goedkoper uit te zijn met behulp van zonnepanelen.
 • Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen
  Omdat zonnepanelen ook werken met omgevingslicht wanneer er geen direct zonlicht is, klopt ook deze stelling niet. Hoewel zonnepanelen op bewolkte dagen minder energie opwekken, blijven ze wel energie opwekken. Daarbij komt dat zonnecellen minder goed werken bij hoge temperaturen. Wanneer het te warm is hebben deze moeite met het omzetten van licht in elektriciteit. De ideale temperatuur is 25 graden Celcius.
 • Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn
  De meeste elektriciteit zal opgewekt worden wanneer het zonnepaneel exact richting het zuiden geplaatst is, maar zelfs als de panelen richting het oosten of westen zijn geplaatst, zullen ze alsnog rendement opleveren. Wel zal de hellingshoek van de panelen hiervoor aangepast moeten worden. De stand van de zonnepanelen bepaalt dus veel, maar lang niet alles.
 • Zonnepanelen zijn een brandgevaar
  Zonnepanelen vliegen niet vanzelf in brand. Ze zijn wat dit betreft niet gevaarlijker dan andere elektronische huishoudelijke apparaten, zoals een televisie. Als er een brand in het huis is, moet er echter wel rekening gehouden worden met de zonnepanelen: bij brand schakelt de brandweer de hoofdschakelaar van de elektriciteitsvoorziening uit. Aangezien de zonnepanelen zelf hun werk blijven doen, generen zij elektriciteit die ze niet meer kwijt kunnen. Het is daarom belangrijk dat de brandweer op de hoogte is van de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak.
  Tegenwoordig bestaan er wel elektronica die de opbouw van voltage detecteren en dus een zonnepaneel kunnen afsluiten als deze een bepaalde grens overschrijdt.
 • De productie van zonnepanelen kost zoveel energie, dat dit niet teruggewonnen wordt door de opwekking van elektriciteit
  Dit is een claim die al diverse keren onderzocht en weerlegd is. De productie van zonnepanelen kost energie. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft echter aangetoond dat de energie die voor de productie van een zonnepaneel gebruikt is, al binnen 5 jaar teruggewonnen is. Omdat het productieproces de afgelopen jaren een stuk efficiënter geworden is, is de verwachting dat dit getal zelfs lager uitvalt.
 • Voor zonnepanelen is een vergunning nodig
  Voor zonnepanelen heeft u, tenzij u in een monumentaal pand woont of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht, geen vergunning nodig. U heeft wél een vergunning nodig wanneer u in een appartement woont dat valt onder een vereniging van eigenaren.

Hoewel bovenstaande claims over zonnepanelen niet kloppen, zijn er nog veel mensen die het niet aandurven om zonnepanelen te nemen. In tijden van economische crisis zijn mensen voorzichtig met het maken van grote investeringen, terwijl de prijzen de afgelopen jaren juist drastisch zijn gedaald en zonnepanelen tot wel vijf keer de investering kunnen opbrengen. Klik op de afbeelding hieronder om te zien hoeveel zonnepanelen u kunnen opleveren.