Notice: Undefined index: migrated in /home/zonneleveranci/domains/zonneleverancier.nl/private_html/wp-content/plugins/meeting-scheduler-by-vcita/vcita-utility-functions.php on line 172

Voordat u zonnepanelen aanschaft, is het van belang om te weten hoe een zonnepaneel werkt. Deze pagina geeft u informatie over de werking van zonnepanelen en onderdelen van een zonne-energiesysteem.

Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee lagen silicium waartussen een elektrische stroom ontstaat als er licht op komt. Deze stroom wordt door een omvormer omgezet in bruikbare stroom. Uw meterkast verdeelt de stroom door het huis. De stroom die u niet verbruikt, kunt u terug verkopen aan uw stroomleverancier.

De werking van een zonnecel

Over het algemeen is een zonnecel gemaakt van silicium. Silicium is een halfgeleider en bestaat uit twee lagen die van elkaar gescheiden zijn door middel van een chemische toevoeging. Dit zorgt ervoor dat er een spanningsverschil kan ontstaan over het scheidingsvlak.

hoe werken zonnepanelen

Omdat het proces rondom zonne-energie erg complex is, leggen wij het hier voor u uit in 5 simpele stappen:

  1. Zonlicht komt in aanraking met silicium

Op het moment dat zonlicht in aanraking komt met het silicium, ontstaat er een elektrische stroom. Zonnecellen worden daarom ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. “Photos” betekent licht in het Grieks en “volt” is de eenheid die staat voor elektrische spanning.

  1. Elektronen komen vrij

De elektrische stroom ontstaat doordat de stof silicium halfgeleidend is. Dit betekent dat atoomverbindingen eenvoudig verbroken kunnen worden. Wanneer dit gebeurt komen elektronen vrij, die het materiaal geleidend maken.

  1. Activatie negatieve lading

Dit betekent dat de vrijgekomen elektronen een gat achterlaten dat kan worden opgevuld met een naburig elektron. Door het gat ontstaat in dit geval een positieve lading en het elektron zorgt voor een negatieve lading. In principe is de werking dus hetzelfde als bij een normale batterij. Het proces van zonnepanelen wordt echter in werking gezet doordat fotonen in zonlicht er voor zorgen dat de negatieve lading geactiveerd wordt. De negatieve lading kan vervolgens dus “springen” naar de positieve lading.

  1. Energie omzetten in stroom voor uw huis

De stroom die door de zonnecel wordt opgewekt, wilt u natuurlijk wel kunnen benutten in uw huis. Stap vier van het proces zorgt hiervoor. Wat hiervoor benodigd is, is een omvormer. Het zonnepaneel stuurt de opgewekte energie naar de omvormer die deze gelijkstroom (DC) vervolgens transformeert naar wisselstroom (AC). Vervolgens wordt het naar de stoppenkast gestuurd. Vanuit hier wordt de stroom gestuurd naar de elektrische apparaten die u gebruikt.

  1. Saldering

Bij een overschot aan geproduceerde elektriciteit, draait de elektriciteitsmeter terug. Op deze manier levert u stroom aan het elektriciteitsnet en kunt u hier geld mee verdienen. Dit proces wordt salderen genoemd. Daarover leest u meer hier.

Waaruit bestaat een zonne-energie systeem?

Naast de zonnepanelen op het dak bestaat een zonne-energiesysteem uit een omvormer, bekabeling, extra groep in de meterkast en bij voorkeur ook een systeem om te monitoren.

De meeste omvormers worden geleverd met een monitoringssysteem. Met behulp van dit systeem is te zien hoeveel uw zonnepanelen daadwerkelijk opleveren. Zonder monitoring is dit niet mogelijk, omdat de stroom die u soms direct zelf verbruikt niet gelijk staat aan wat u via uw elektriciteitsmeter aan het net terugleverd.

Bovendien worden monitoringssystemen steeds beter uitgerust met bijvoorbeeld een wifi-verbinding. Dit maakt het mogelijk om de informatie op tablet, smartphone of pc te bekijken.

Aanvullende onderdelen

Een zonnepaneel en omvormer zijn dus basisonderdelen bij het opwekken van zonne-energie. Echter zijn er aanvullende onderdelen beschikbaar om optimaal te profiteren van zonne-energie. Hiermee kunt u bijvoorbeeld toch stroom opwekken op dagen waarop weinig zonlicht is. Zo kunt u bij bewolkte dagen bijvoorbeeld gebruik maken van een power optimizer. Deze zorgt ervoor dat de spanning van uw zonnepanelen altijd gelijk blijft. Een power optimizer bevat bovendien een Maximum Power Peak tracker die registreert op welk moment uw zonnepanelen het best presteren. Normaal probeert de omvormer de MPP zolang mogelijk te behouden voor de complete reeks zonnepanelen. Met een MPP tracker kan dit per zonnepaneel bepaald worden.

Mocht u meer willen weten over de werking van zonnepanelen en de opbouw van een zonne-energie systeem, vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij een specialist.