Notice: Undefined index: migrated in /home/zonneleveranci/domains/zonneleverancier.nl/private_html/wp-content/plugins/meeting-scheduler-by-vcita/vcita-utility-functions.php on line 172

Vragen over de afbouwende salderingsregeling

Zonnepanelen op je dak is een goede investering, tenminste dat is wat ons wordt gezegd. Je wekt je eigen stroom op zodra de zon schijnt en de teveel opgewekte stroom lever je terug aan het energienet. In ruil daarvoor mag je dezelfde hoeveelheid stroom die je afneemt wanneer je geen eigen stroom opwekt wegstrepen, ook wel salderen genoemd. Maar deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Is het dan nog wel zo gunstig om te investeren in zonnepanelen? Hoe ga je zo efficiënt mogelijk om met je eigen opgewekte zonnestroom? En maakt het nog uit of je nu of over drie jaar investeert in zonnepanelen?

Wat verandert er vanaf 2023 voor het terugleveren van stroom?

Op dit moment mag jij 100% van je teveel opgewekte stroom salderen. Wanneer je meer stroom teruglevert dan je op jaarbasis afneemt, krijg je wel te maken met een lager teruglevertarief. Vanaf 2023 wordt, in een periode van 8 jaar, deze salderingsregeling afgebouwd en krijg je geen vergoeding meer voor al je teruggeleverde stroom. Het percentage dat je mag salderen wordt elk jaar 9% minder en komt op 0% uit vanaf 2031.

In het schema hiernaast staat aangegeven hoe de regeling zal worden afgebouwd. 

Is het nog wel gunstig om te investeren in zonnepanelen?

Ja zeker, zonnepanelen zijn bijna in alle gevallen een gunstige investering.
We leggen je het hieronder verder uit met een rekenvoorbeeld.

In 2020 koop je een set van 10 zonnepanelen, je verbruikt jaarlijks 3.000 kWh en de prijs is 22,5 cent per kWh. De zonnepanelen die je koopt gaan 25 jaar mee en 30 procent van de opgewekte stroom gebruik je zelf.
Dit betekent dat je in 6 jaar en 11 maanden jouw investering hebt terugverdiend.
De besparing per jaar is in de eerste jaren hoger dan in latere jaren. Dit komt doordat de maximale hoeveelheid stroom die je mag salderen vanaf 2023 elk jaar minder wordt. Vanaf 2031 is het helemaal niet meer mogelijk om te salderen.
 
Ondanks de teruglopende salderingsregeling is het investeren in zonnepanelen dus zeker de moeite waard. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een rente van 4,0% op je spaarrekening. Een stuk hoger dan de huidige rente op je spaarrekening!

Wat is het verschil tussen nu investeren of over 3 jaar?

Wanneer je over 3 jaar gaat investeren in zonnepanelen krijg je direct te maken met de teruglopende salderingsregeling. Daardoor is de terugverdientijd langer dan wanneer je nu direct investeert in zonnepanelen.
We gaan uit van hetzelfde rekenvoorbeeld als hiervoor, alleen geldt de teruglopende salderingsregeling nu vanaf het begin. 
 
Ook hier blijkt dat investeren in zonnepanelen nog steeds erg aantrekkelijk is. De 3,5 procent rente is aanzienlijk hoger dan de huidige spaarrente (0,8 procent).

Wat leveren zonnepanelen mij op na het stoppen van de salderingsregeling in 2031

Van de gunstige salderingsregeling is inmiddels niets meer over, maar dit betekent niet dat jij helemaal geen voordeel meer hebt van je zonnepanelen.
Je wekt tenslotte nog steeds je eigen stroom op! Daarnaast wordt er nu al, en dat zal de komende jaren niet veranderen, flink geëxperimenteerd om je eigen ‘teveel’ opgewekte energie op te slaan zodat je dit op een later moment kan gebruiken. De technologie zal de komende 10 jaar niet stilstaan. Ook is de verwachting dat de prijs van elektriciteit een stuk lager zal worden omdat de overheid het terugleveren niet langer subsidieert.